Het nut van een Persoonlijke Strategie

door | mei 12, 2023

Het nut van een Persoonlijke Strategie

door | mei 12, 2023

Hoe focus je je als inkoopprofessional nou op de juiste People skills op het juiste moment? Hoe weet je wanneer je welke competenties en kwaliteiten het beste kunt inzetten en daar de regie op kunt nemen? Zodat het een Energiegever wordt en geen Energielek?

In het dagelijkse werk als inkoopprofessional ben je doorgaans steeds bezig met het bedenken, opstellen of implementeren van nieuwe plannen, en dan wel in de vorm van een strategie. Een strategie is een visie waarmee je beleid omzet naar praktijk en acties bepaalt om doelen te bereiken. In werk is het heel logisch en gebeurt het dan ook als vanuit een soort tweede natuur. Waarom is het dan toch zo moeilijk om het principe ook op jezelf toe te passen? Op jezelf als mens, als individu, maar ook als professional?

We doen maar wat

Eigenlijk is het heel simpel, dit wordt je gewoon nooit geleerd! 

Er is niemand die je uitlegt dat er achter iedere wens, levensbehoefte of gedrag een bepaalde dynamiek zit. Je begint je leven gewoon te leven zoals het komt. Met als referentiekader de dingen zoals je die meekrijgt vanuit thuis. Je doet dingen zoals je ze aangeleerd krijgt op school. Je gaat studeren, je krijgt vrienden, je leert gaandeweg te overleven in de stroom van het leven. Hoe je moet socializen, hoe om te gaan met bepaalde problemen. Hoe je je geld moet verdienen, hoe je vrienden maakt en hoe de liefde werkt. Maar er is niemand die je bijbrengt hoe je dit op een gestructureerde manier kunt doen zodat het je helpt in het menszijn. Iets wat vandaag de dag vooral wordt vertaald naar ‘geluk’ en ‘succes’.

Lucky Bastard

En nou is het niet natuurlijk niet de bedoeling dat je allerlei managementmodellen moet gaan toepassen op je leven of dat je moet proberen je shit te plotten in een of andere matrix. En ook niet moet denken: ‘Oké, als ik nou een bepaalde strategie heb bedacht, dan is dit dus dé manier.’ Want het leven is niet in beton gegoten en geluk is niet maakbaar. Het is een uitvloeisel van de samenloop van omstandigheden in het leven. En dit principe is precies waar een persoonlijke strategie bij kan helpen.

Door richting te bepalen en een stip aan de horizon te zetten. Dit is hoe je regie neemt op de omstandigheden. Het is van belang om focus te kunnen houden en een doel te hebben. Focus houden, gaat in deze niet over een heel strak stramien toepassen of maar één weg volgen. Het gaat juist om de interactie. De ruimte creëren om creatief en lenig te kunnen denken, doordat je een helder doel voor ogen hebt.

Natuurlijke momenten

En de kracht van de persoonlijke strategie zit ‘m in het slim gebruik maken van de natuurlijke momenten in het ondertussen. We weten allemaal dat het leven bestaat uit verschillende fases. Niet alleen het ouder worden van kind naar volwassenen, maar ook in volwassenheid. Het groeien in je doen en laten, in je begrip en emotie. Waarom je doet wat je doet en hoe je het doet. Dit zijn de zaken waarop je ook kunt bijsturen. Als je leert deze natuurlijke momenten slim te benutten, ben je al een heel eind. Een natuurlijk moment is een moment dat zich van nature aandient. Dus passend binnen de samenloop van omstandigheden. 

Wat ook betekent: zaken proberen te forceren of af te dwingen niet positief zal bijdragen aan ‘geluk’ of persoonlijk welzijn. Het zal je meer kruim kosten en juist negatieve energie brengen in plaats van je te berusten op het feit dat natuurlijke momenten zich vanzelf aandienen. Ik zeg niet dat je niks moet doen! Als je iets wilt, zul je er ook energie in moeten steken en er moeite voor moeten doen. Maar de natuurlijke momenten zorgen ervoor dat je op het goede moment weet te pieken en daar motivatie en voldoening uit kunt halen.

Vertrouw op het proces

Je zult dan ook moeten leren vertrouwen op het proces en het proces in deze is vooral het leren accepteren en omarmen. Het proces gaat over ervaring opdoen, inzichten op doen, snappen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Een essentieel onderdeel van het proces is accepteren. Accepteren dat het is zoals het is, want als het niet zo was, was het wel anders geweest. Vertrouwen ontstaat door de kracht van de herhaling. Door dingen te onderzoeken, te proberen en te doorleven. De kracht van de herhaling zorgt dat je weet wat voor een inspanning iets kost, of je iets leuk vindt of niet en of je er goed in bent. En hoe het voelt om jezelf uit te dagen en het onbekende aan te gaan. 

Belemmerende patronen

Juist als je ergens bang voor bent of als iets spannend is, biedt een persoonlijke strategie soelaas. Het maakt namelijk ook je valkuilen en weerstand inzichtelijk. Valkuilen zijn niet per se dingen die je niet goed kunt. Een valkuil is de blinde vlek die zorgt dat je zaken niet helder overziet of dat je een verkeerde richting kiest. Wat met name gaat over belemmerende patronen. Een belemmerend patroon is bijvoorbeeld een op basis van aannames en overtuigingen een in het leven geroepen beschermingsmechanisme blijven toepassen. Terwijl deze je niet meer van dienst is. Of dat die helemaal niet zo zinvol was, zoals je ooit had bedacht. Zo behoeft iedere levensfase weer andere vaardigheden en kennis. Zelf doe je ook steeds nieuwe inzichten op en zal dat iets doen met je referentiekader. Dit vraagt tijd voor bezinning, omdat het ook chaos en verwarring zal brengen voordat je daar echt verandering in kunt brengen.

Begin met het eind voor ogen

Maar zoals gezegd, is een persoonlijke strategie iets om voor jezelf richting mee te bepalen en een stip aan de horizon te zetten, zodat je je toekomst kunt visualiseren en bedenken wat er nodig is om je dromen te realiseren. Het krachtigste van een eigen persoonlijke strategie is weten waarom je waar naartoe gaat en waarom je dat wilt. Zo kun je je ook leren berusten op het proces, en bijstellen en herstellen als dingen niet gaan zoals je had bedacht. Het maakt dat je doordacht kunt schakelen en een andere methode kunt toepassen. 

De essentie van een persoonlijke strategie ligt in het begin met het eind voor ogen. 

Het aanbod van Inkoopheld biedt hier verschillende mogelijkheden in, naast training en coaching is ook een drijfverentest of alleen een Persoonlijke strategie een optie. Wil je direct aan de slag met het ontdekken van jouw persoonlijk fundament als inkoopprofessional, dan is er ook een e-learning DIY Personal Procurement Fundamentals.