Lief Dagboek,

door | jun 12, 2023

Lief Dagboek,

door | jun 12, 2023

Helaas is het mij niet gelukt om afgelopen week mijn nieuwsbrief te schrijven, maar bij deze alsnog! Hopelijk geen problemen terwijl je met volle smacht zat te wachten op mijn ode aan jou, terwijl je langzaam over verhit aan het raken was 😉

Deze week was er een nieuwsitem over het smartphone dagboek of Apple dagboek. Maakt niet uit. Het was in ieder geval een digitaal dagboek. En hoe mooi het ook klinkt en hoe makkelijk het ook is omdat we natuurlijk alles digitaal doen, zal ik je op het hart willen drukken om dit niet te doen.

Als je iets wilt schrijven, omdat je er persoonlijk baat bij hebt of omdat het betekenisvol is voor je, schrijf het dan gewoon op. Door te schrijven op traditioneel, ouderwets maar tastbaar en eerlijk papier met een schrijfgerei. Koop een mooi schriftje of een mooi boekje met een mooie pen, waar je graag mee schrijft of die de mooie kleur inkt heeft waar je van houdt om daarmee je gedachtegoed op papier te zetten en te vereeuwigen.

Don’t get shriveled!

De reden waarom in Nederland of sowieso de schrijf- en leeskwaliteit zo slecht is, is juist omdat we dit niet meer erkennen als iets wat onderdeel is van onze ontwikkeling. Het wordt beschouwd als een ‘moetje’. Wat er nu eenmaal bij hoort. Echter is het leren schrijven en lezen een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van je cognitie, van je motoriek en van je fantasie. Dit is een onderdeel van je probleem oplossend vermogen, je creativiteit en je veerkracht. Schrijven heeft een positief effect op je concentratie, persoonlijk welzijn en werkt stress verlagend. Je ogen zijn eenmaal onderdeel van je hersenen. Als je alles laat doen door een Chabot of alleen maar schermtijd hebt, ontwikkelen je ogen zich niet zoals bedoelt. Dus ook je hersenen niet. Je bent niet meer instaat om in de verte te kijken en onderscheid te maken of iets in te schatten op afstand, diepte of echtheid en gevaar. Je hebt wel een bochel, slechte ogen en geen eigen fantasie.

Schrijf geschiedenis

Van alles wat we nu weten en veel van wat we nu kennen van de wereld en vroeger komt uit dagboeken. Boeken waar mensen hun ervaringen, hun gevoelens, hun belevingen en hun meningen in hebben opgeschreven.  Zodat wij het decennia later hebben gevonden om geschiedenis van te maken. Juist uit boeken is geschiedenis ontstaan. Uit scripties, uit scrollen, logboeken en brieven. Niet uit een iPhone die je toevallig uit het water vist. Dus als we nóg minder van de mensheid willen behouden en nog minder betekenis willen geven aan ons bestaan, dan raad ik je vooral aan om een digitaal dagboek bij te houden. Maar als het je aan het hart gaat, doe het dan vooral niet. En dan denk je nu misschien: “Ja dag! Das prive!” Maar dat dacht Anne Frank ook.

Mee met de tijd

Dit gezegd hebbende, is deze nieuwsbrief Natuurlijk ook digitaal en is bijna alles wat we tegenwoordig doen digitaal. Dat hoort ook bij deze tijdperk. Email, Facebook of een mooi berichtje op LinkedIn om op die manier kennis en gedachtengoed te delen. Ik heb een e-learning ontwikkeld en logischerwijs is die ook digitaal! Maar ik hecht echt waarde aan het delen van kennis, waarbij ik het super leuk vindt om boeken te lezen. Ik houd echt van boeken en ik vind het echt een meerwaarde om iets bij de hand te kunnen pakken, als een soort naslag werk. Als ik met een idee zit of ik loop ergens op vast heb ik overal in huis boeken liggen en pak ik een boek en dan blader ik er ff doorheen brengt het eigenlijk ook praktisch altijd soelaas.

Doe wat je zegt

Ik wil ook graag van betekenis kunnen zijn voor diegene die op een bepaalde manier zichzelf, de wereld en ons bestaan beter willen leren begrijpen. De drijfveren of hun motivatie willen begrijpen en daarin kunnen excelleren en het potentieel ontdekken om te kunnen verbeteren. Dus ik ga van wat ik belangrijk vind om te delen, opschrijven in een boek. Ik wilde dit al eerder, eigenlijk al zo’n twee jaar geleden, maar toen werd het gras voor mijn voeten weg gemaaid en had ik nog onvoldoende beeld bij wat ik nu precies wilde vertellen en opschrijven. Of wat de boodschap moest zijn. Maar dat heb ik nu helder, tenminste dat is wat ik graag geloof!

Wordt snel vervolgd!