Zo draagt leveranciersmanagement bij aan jouw persoonlijk welzijn

door | sep 20, 2023

Zo draagt leveranciersmanagement bij aan jouw persoonlijk welzijn

door | sep 20, 2023

Ik geloof in het hebben van een heldere eigen strategie. Hier zijn mijn trainingen en colleges ook op gericht; op het bieden van de juiste kennis en kunde om die te onderzoeken, bepalen en toepassen. Een expeditie waarbij het gaat om het kunnen identificeren van essentiële sociaal-emotionele elementen die van belang zijn voor jouw professionele ontwikkeling en het creëren van een heldere persoonlijke strategie.

Zonder persoonlijke strategie doe je maar wat

Een persoonlijke strategie is een doordacht en fundamenteel plan, gebaseerd op jouw meest intrinsieke waarden en principes en die vervolgens integreert in je dagelijkse werk en uitdagingen. Waar hebben we het dan over? Wat zijn dan essentiële sociaal-emotionele elementen voor professionele ontwikkeling versus een strategie? Ik geef een paar voorbeelden.

Empathie en compassie

Empathie en compassie is het vermogen om je in te leven in anderen en hun perspectieven te begrijpen.

Strategie: neem regelmatig de tijd om te luisteren naar anderen zonder oordeel en toon begrip voor hun standpunten, behoeften en gevoelens.

Emotionele regulatie

Emotionele regulatie is het vermogen om emoties op een constructieve manier te beheren en te uiten.

Strategie: leer technieken voor stressbeheersing, ademhalingsoefeningen of meditatie om je emoties te reguleren in stressvolle situaties.

Moreel bewustzijn

Moreel bewustzijn is het begrip van ethische kwesties en het vermogen om juiste keuzes te maken.

Strategie: evalueer regelmatig de ethische aspecten van je beslissingen en handelingen in relatie tot je persoonlijke waarden.

Integreren

Om deze sociaal-emotionele elementen bewust te integreren in je dagelijkse werk en uitdagingen, kun je dit doorvoeren in persoonlijke strategieën, door:

  • duidelijke doelen stellen: bepaal specifieke doelen gebaseerd op deze elementen en bepaal hoe je deze doelen in je dagelijkse werk kunt toepassen;
  • reflecteren en evalueren: neem regelmatig de tijd om je gedrag en reacties te evalueren in relatie tot de vastgestelde doelen. Stel jezelf vragen als: Heb ik vandaag empathie getoond? of Hoe ben ik omgegaan met uitdagende situaties?

Hoe te werken in overeenstemming met je persoonlijke waarden

Door consistent en doordacht te werken aan sociaal-emotionele kennis en te integreren in je werk, zul je merken dat je niet alleen als professional groeit, maar zeker ook als mens. Het zal je helpen om je doelen te bereiken in overeenstemming met je persoonlijke waarden.

Het thuiswerken of op kantoor werken heeft hier uiteraard ook effect van op. Op hoe sociaal-emotionele kennis zich ontwikkelt en hoe goed je je persoonlijke strategieën kunt aanpassen aan deze verschillende werkomgevingen.

Effect op empathie en compassie

Thuiswerken: het kan uitdagender zijn om empathie en compassie te tonen op afstand. Communicatie is vaak digitaal en je mist sneller de nuance van non-verbale signalen waardoor je geen beeld hebt van wat er speelt in de dagelijkse praktijk van collega’s of de organisatie.

Op kantoor: in een kantooromgeving kun je gemakkelijker face-to-face interacties hebben, waardoor empathie en compassie directer kunnen worden uitgedrukt. Je staat letterlijk dichter bij.

Aanpassingsstrategieën: compenseer het gebrek aan directe interactie bij thuiswerken door regelmatig toch een vorm van samenwerken te hebben of op locatie of op kantoor.

Effect op emotionele regulatie

Thuiswerken: thuis kan een meer ontspannen omgeving bieden om emoties te reguleren, maar kan ook eenzaamheid versterken.

Op kantoor: de dynamiek van een kantooromgeving kan uitdagingen bieden voor emotionele regulering, zoals stress, overprikkeling en conflicten.

Aanpassingsstrategieën: creëer een gestructureerde werkdag en bouw momenten in voor reflectie en emotie regulatie, ongeacht waar je werkt. Leer methoden voor stressbeheersing zowel thuis als op kantoor en pas ze ook toe.

Effect op moreel bewustzijn

Thuiswerken: het behouden van moreel bewustzijn vereist extra inspanning, aangezien je niet altijd de volledige context van situaties meekrijgt.

Op kantoor: interacties in een kantooromgeving kunnen helpen bij het begrijpen van de bredere organisatiecultuur en het ontwikkelen van organisatiesensitiviteit.

Aanpassingsstrategieën: blijf betrokken bij organisatiecommunicatie, neem actief deel aan bijeenkomsten en deel persoonlijke ervaringen en gedachten met je team, ongeacht de werkomgeving.

Persoonlijke waarden vertaald naar leveranciersmanagement

Maar! Omdat we het hier nou eenmaal ook hebben over de fantastische wereld van inkoop, contract- en leveranciersmanagement, zal ik ook een vertaalslag maken naar die kant. Eigenlijk is dit heel voor de hand liggend. Ik zelf zie namelijk een duidelijke overeenkomst tussen leveranciersmanagement en hoe je dit principe zou moeten toepassen op je persoonlijke strategie en ontwikkeling.

Enig idee hoe? Door je te richten op de bedoeling, wat wil je en hoe wil je dat het gaat? En ja er is altijd gedoe, zoals tussen leveranciers en opdrachtgevers. Maar stel jezelf de vraag in tijden van frictie en nood, hoe gemakkelijk had je het anders gewild? Zou dat je meer gebracht hebben?

Kijkend naar de kernaspecten van leveranciersmanagement (LM) in vergelijking met hoe je dit op jezelf kunt toepassen, zul je dus moeten nadenken over waar je over een bepaalde periode wilt zijn. Met wie, in welke context en waarom.

Richting bepalen

Leveranciersmanagement: het bepalen van duidelijke criteria voor selectie om de beste waarde uit leveranciersrelaties te halen.

Persoonlijk: ontwikkel een eigen en heldere persoonlijke strategie, met heldere doelen en wat nodig is om deze te bereiken. Identificeer welke externe bronnen en relaties je daarbij kunnen helpen.

Focussen

Leveranciersmanagement: invulling van contractmanagement, contractbeheer en prestatiebeoordelingen.

Persoonlijk: implementeer een stappenplan om je persoonlijke doelen te bereiken. Dit kan door bewust acties te plannen, te evalueren en je doelen aan te passen, naargelang het resultaat.

Voorkom tunnelvisie

Leveranciersmanagement: voortdurend onderzoeken en toepassen op basis van veranderende marktomstandigheden en technologische ontwikkelingen.

Persoonlijk: blijf alert op veranderingen in je omgeving, nieuwe kansen en ontwikkelingen in je vakgebied. Pas je persoonlijk ontwikkelingsplan aan om hierop in te spelen.

Het sleutelprincipe hier is het strategisch benaderen van je persoonlijke groei en doelen, net zoals je dat zou doen in een professionele context met leveranciersmanagement. Identificeer de juiste ‘partijen’ van kennis, ervaring en ondersteuning in je persoonlijke leven en benut deze relaties op een effectieve manier om persoonlijke succes en (werk)geluk te behalen. Laat niet de keuze of het verloop hierin voor je of door een ander bepalen.

Heb ik dan een enorme Excel? Of een plan op één A4? Nee.

Wel dromen, ambities en een stip aan de horizon.

Wil je als inkoopprofessional ook de regie nemen en werken vanuit persoonlijk leiderschap? Dan is de masterclass van Inkoopheld op vrijdag 17 november zeker een aanrader!

🎫 Voor meer info, zie de evenementenagenda van Inkoperscafe.nl: Masterclass Inkoop & Contractmanagement – InkopersCafe.nl